Vedlikehold av bunadsølv

Sylvsmidja har i over 75 år laget bunadsølv til hele landets vakre bunader. Bunadsølvet er laget av høy kvalitet i Voss. Sylvsmidja har laget en flott brosjyre med informasjon om hvordan du skal vedlikeholde bunadsølvet ditt fra Sylvsmidja. Vi har vært så heldige å fått lage et eget innlegg om dette, da mange lurer på hvordan man kan holde det vedlike.

Her kommer mange gode tips fra Sylvsmidja:

Pussing av sølv

Bunadsølv er blankt og vakkert når det er helt nytt, men over tid vil selv den fineste sølja trenge litt puss og stell. Det er ikke mye som skal til for å få det blankt igjen.

Denne fremgangsmåten vil fjerne fett og smuss fra bunadsølvet ditt:

  • Fyll en plastbolle med lunket vann, noen dråper Zalo og 1 ts salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge oppi i ca 10-15 minutter.
  • Vask det forsiktig med en liten kost (f.eks. en myk tannbørste).
  • Skyll av med rent vann og tørk med en myk klut. Gå gjerne over med en hårføner for å være sikker på at det er helt tørt. Da unngår du matte flekker på bunadsølvet. Noe av bunadsølvet er hult inni, som mansjettknapper og halsknapper. Vær nøye med disse.

Oppskriften over fjerner smuss og fett. For å fjerne naturlig oksidering (misfarging) kan du bruke sølvpuss som du kan få tak i hos Strømsnes. Vær forsiktig og følg instruksene på flasken nøye. I verste fall kan det tære på oksideringen og sølvet blir matt og grått.

Ta en titt på vårt utvalg av bunadsølv fra Sylvsmidja her

Oppbevaring av bunadsølv

Før du pakker bort bunadsølvet er det lurt å gå lett over med en pusseklut slik at du får bort eventuelle flekker og fingeravtrykk. Oppbevar sølvet ditt mørkt og tørt i lufttette og syrefrie plastposer. Da holder de seg blankt og fint til neste gang du skal ta det i bruk.

På Strømsnes Gull anbefaler vi på det sterkeste å oppbevare bunadsølvet i både lufttett plastposer og bunadskrin. Bunadskrinene er ikke bare perfekte for å samle bunadsølvet og holde det vedlike, men også er de fine å ha stående på soverommet.

Alle våre bunadskrin finner du her.

Kjøp sort bunadskrin her

Kjøp blått bunadskrin her

Kjøp sand bunadskrin her

NB!
Bruk aldri gummistrikk på plastposene du oppbevarer bunadsøvet i, de inneholder svovel som fører til oksidering og stygge flekker. Husk at selv etter riktig oppbevaring av bunadsølv vil det over tid trenge en grundigere rengjøring. Ta den med til din nærmeste gullsmed så de kan pusse det for deg.